5.3 – Reactie en reflex

In het verkrijgen van een antwoord is het belangrijk om het verschil te weten tussen een reflex en reactie.

Een reflex is een antwoord door je paard gegeven, dat vaak gepaard gaat met adrenaline. Je paard denkt dan als het ware voor de hulp uit. Dit lijkt fijn, maar je wilt uiteindelijk een paard dat op jouw commando wacht.

Op het moment dat je paard op deze manier reageert, blijf je de hulp geven totdat je paard ontspant.

Je paard mag leren ”To relax into pressure.” (ontspannen in of naar de druk toe). In plaats van er weg van te willen.

Waar je (wel) naar opzoek bent is een reactie. Hierbij denkt je paard erover na, leert ervan en hij ontspant. Je paard snapt het dan dus echt!

Let op:

Dit duurt vaak een paar seconde, dus kijk uit dat je jouw hulp ook niet te snel herhaalt!

Wel is het belangrijk om te realiseren, dat een paard “slechts” 3x nog heeft om iets aan te leren. Dus hij leert snel iets goeds, maar ook (vaak onbewust van onze kant) iets slechts aan. Terwijl wij als mens wel minimaal 1000x nodig hebben om ons iets echt eigen te maken…

Ook hangt het er vanaf in welke aanleerfase je paard zich bevindt. Op het moment dat je met iets nieuws begint, beloon je al het minste of geringste antwoord van je paard wat in de buurt komt van je vraag. Dit wil je dan eerst een aantal keer bevestigen. Naarmate je verder komt met je training, mag je naar een preciezer antwoord streven van je paard.

Bij het bonusmateriaal is een overzicht van de opbouw van je training gegeven om een beter beeld te geven van alle tussenliggende stapjes.