Ervaringen

Als je fysiek uit balans bent is het eigenlijk niet eerlijk om je paard te belasten. Daarom heb ik niet alleen lessen genomen op de Joker waarbij ik super veel waardevolle tips en adviezen heb gekregen van Yacinta, ik heb ook Het fundament van haar online programma gevolgd. Zodat ik eerst op alle belangrijke aspecten aan mezelf en aan de band met mijn paard kon werken. Nu kan ik oprecht zeggen dat ik aan het rijden met mijn paard toe ben. Hiervoor neem ik dan weer graag privéles van Yacinta op haar mooie locatie. Daar heb ik de rit met de trailer graag voor over.

~ Simone

Ervaring met de Joker

In de laatste maanden heb ik meerdere keren les van Yacinta gehad op Joker. Echt een eye opener en een fantastische tool om meer bewust te worden van mijn lichaam en hoe ik het gebruik als ik op een paard rijd. Mooie manier om bewust te worden van de rijhulpen van heupen en bovenlichaam en deze te verfijnen.

In mijn geval kwamen er een aantal rij technische probleempjes tijdens het rijden van mijn pony te voorschijn. Met gebruik van de Joker, hebben wij kunnen onderscheiden wat van mij is en wat van mijn pony is. Tijdens onze “gewone” lessen zijn we aan de slag gegaan om ons allebei te verbeteren.

Ik blijf regelmatig lessen op Joker want elke keer kom ik iets nieuws tegen waar ik mee aan de slag kan gaan als ik op mijn pony K zit. Elke keer wordt ik meer bewust van mijn lichaam tijdens het rijden. Persoonlijk vind in de combinatie van lessen op Joker met de technieken van Yacinta: centered riding, Frankling ballen en haar enorme kennis van paard en mens geweldig. Ik kan dit iedereen aanbevelen!

~ Namens K en mij: dankjewel!


Dankzij de online training Het fundament van All in 1 for Horses zit ik niet alleen veel beter in mijn vel als mens en ruiter, ook de band met mijn paard is enorm versterkt.

Ik kijk nu al uit naar het vervolg van dit waardevolle online programma voor paard en ruiter!

~ Henny

Ervaring met de Joker

Jarenlang heb ik mij afgevraagd waarom er geen paardensimulatoren bestonden, zodat ruiters zoals ik balans konden ontwikkelen zonder de kwetsbare paardenrug, -hoofd en -mond te belasten. De laatste jaren kwam ik simulatoren tegen op internet maar altijd ver bij mij uit de buurt. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen Yacinta vertelde dat zij er één had gekocht en er les op ging geven. Ik gaf mij meteen op.

We legden mijn eigen zadel op de Joker en ik ging zitten. Ik kreeg meteen les één voor de kiezen: ik zat meer op rechts dan op links en de Joker kantelde onder mijn gewicht. Het werd mij in één keer duidelijk hoeveel mijn eigen paard moet compenseren voor deze onbalans van mij. Als hij niet zou compenseren zouden we vallen. Ik zocht naarstig naar het midden maar mijn correctie was té groot en de Joker kantelde naar links. Na wat puzzelen en instructie van Yacinta kwam ik in het midden uit met een gelijkmatige verdeling van mijn gewicht over de zitbotten en de stijgbeugels. De Joker hield zich rustig. Tijd om te gaan stappen. Ik vond het moeilijk om op mijn eigen paard diep te zitten. Zodra ik bang werd of twijfelde over hoe ik iets deed, kwam ik licht omhoog in het zadel waardoor ik moeite had mijn balans te bewaren en nog onzekerder werd. Yacinta bracht de Joker in beweging en leerde mij de beweging van de Joker zó te volgen dat ik vastgeplakt zat aan mijn zadel. Een andere wens van mij was goed leren licht rijden Ik wist dat ik té hoog uit het zadel kwam op mijn eigen paard, maar kreeg dat niet afgeleerd. Yacinta bracht de Joker in draf en ik was verbijsterd over hoe “echt” het voelde. Met haar geduldige instructies en “hands on” begeleiding kon ik voor het eerst ervaren wat goed licht rijden is. Ik heb meteen nog twee lessen geboekt op de Joker waarbij we nogmaals geoefend hebben met goed gecentreerd zitten, licht rijden en de linker en de rechter galop.

Er bestaan simulatoren die gekoppeld zijn aan een computer, dan krijg je feedback via een beeldscherm. Yacinta’s Joker is niet gekoppeld aan een computer, daar was ik blij mee, want als ik op mijn paard zit ben ik ook niet gekoppeld aan een computer en moet ik het doen met wat ik van het paard via mijn lichaam ervaar. Via mijn lichaam heb ik de feedback van de Joker gevoeld. Het was mij snel duidelijk waar ik uit balans was en welke correcties de balans herstelden.. Dit is meteen opgeslagen in mijn motorisch geheugen.

De eerste echte rijles na de Joker was een mijlpaal. Ik zat dieper in het zadel, kon de bewegingen van mijn paard beter volgen in stap. Lichtrijden was ineens veel makkelijker. Ik wist nu naar welk “gevoel” ik toe wilde werken. Mijn paard werd er ook heel blij van. Hij liep na de les naar Yacinta en gaf een tevreden hinnikje.

Dit zijn volgens mij de voordelen van de Joker:

  • je ontlast paarden
  • de Joker laat je snel en duidelijk voelen waar jouw onbalans zit en welke correctie van jou gepast is en welke niet
  • de Joker schrikt niet, bokt niet en blijft altijd op de hoefslag daardoor kun jij je de hele les richten op wat je wilt leren
  • alle gangen zijn perfect na te bootsen (doorzitten in draf is een aanrader op de Joker)
  • been en teugel hulpen zijn goed na te bootsen, ook het veren in de enkels is goed te voelen of leren
  • je kunt uitgebreid een bepaalde beweging of onbalans analyseren en in stukjes op breken
  • Yacinta staat naast je of schuin achter en helpt met balans en beweging
  • je motorisch geheugen integreert het geleerde meteen en dat komt weer van pas als je echt gaat rijden

Doe jezelf en je paard een plezier zou ik zeggen en neem les op de Joker!

~ Elke Mastwijk