Houding en zittraining met behulp van de Joker

Wil jij graag samen met je paard trainen? Wil leren hoe jij dit door middel van energie en lichaamstaal kan samenwerken met je paard? Zodat jullie vanuit harmonie een eenheid kunnen vormen?

Twijfel jij ook wel eens, tijdens het rijden, of datgene waar jij met jouw paard tegenaan loopt, bij jou vandaan komt?

Heb jij het gevoel, dat jij jouw paard soms in de weg zit?

Voel jij dat jij scheef zakt naar een kant

Merk jij een duidelijke verschil tussen de linker of de rechterhand?

Blijf jij moeite houden met een bepaalde oefening of gang?

Heb jij last van rug-, nek- of schouderklachten tijdens of na het rijden?

Voel jij je onzeker of instabiel in het zadel?

Ervaar jij, bijvoorbeeld na een val, angst als jij op een paard stapt?

Herken jij een of meer van de bovenstaande punten bij jezelf?

Dan is de Joker zeker wat voor jou

Joker les Allin1forhorses

Hoe fijn zou het zijn als jij…

je voor 100% op jouw zit zou kunnen focussen?
je bewust zou worden van (vaak onbewuste) bewegingspatronen en jij deze zou kunnen doorbreken…
Zodat jij jouw optimale dynamische (jouw paard beweegt immers) balans kan ervaren
Waardoor jij met een onafhankelijke zit de bewegingen van jouw paard kan volgen en met minimale hulpen met jouw paard kan communiceren.

Dat kan op de Joker!

Joker is voor alle ruiters en disciplines een zeer goed leermiddel. Wil je een goede of nog betere ruiter worden? Yacinta in combinatie met Joker is een punt op de i zetten.

Les op de Joker

Het unieke aan de Joker is, dat hij jou precies laat voelen wanneer het wel of niet klopt.


Zit jij mooi in balans en veer jij door jouw hele lichaam, dan zal jij op de Joker, kunnen stappen, draven en galopperen zoals op een echt paard. Ook zijgangen of vliegende wissels zijn dan zelfs geen probleem.


Vindt er ergens een stagnatie plaats in jouw lichaam, dan merk jij dit direct! Hierdoor kan ik jou nog weer beter in detail begeleiden met jouw houding en zit, en het verbeteren van jouw stabiliteit maar ook mobiliteit (we hebben namelijk beide nodig) en coördinatie.


Hierbij maak ik gebruik van Franklin ballen en banden, deze helpen jou nog meer om jouw lichaamsbewustzijn te vergroten en een verbetering aan te brengen in jouw houding en zit.


We gaan in de les 50-60 min intensief aan de slag en de lessen vinden plaats op mijn locatie in Putten, Gelderland.


Voor optimaal resultaat is het handig als jij al van te voren het intake formulier invult en jouw eigen zadel meeneemt.


Na de les krijg jij een individueel plan van aanpak mee naar huis.


Neem contact op voor het maken van een afspraak.

Ervaringen met de Joker

In de laatste maanden heb ik meerdere keren les van Yacinta gehad op Joker. Echt een eye opener en een fantastische tool om meer bewust te worden van mijn lichaam en hoe ik het gebruik als ik op een paard rijd. Mooie manier om bewust te worden van de rijhulpen van heupen en bovenlichaam en deze te verfijnen.

In mijn geval kwamen er een aantal rij technische probleempjes tijdens het rijden van mijn pony te voorschijn. Met gebruik van de Joker, hebben wij kunnen onderscheiden wat van mij is en wat van mijn pony is. Tijdens onze “gewone” lessen zijn we aan de slag gegaan om ons allebei te verbeteren.

Ik blijf regelmatig lessen op Joker want elke keer kom ik iets nieuws tegen waar ik mee aan de slag kan gaan als ik op mijn pony K zit. Elke keer wordt ik meer bewust van mijn lichaam tijdens het rijden. Persoonlijk vind in de combinatie van lessen op Joker met de technieken van Yacinta: centered riding, Frankling ballen en haar enorme kennis van paard en mens geweldig. Ik kan dit iedereen aanbevelen!

~ Namens K en mij: dankjewel!

Workshop op locatie

Ook is een workshop op locatie mogelijk voor 5 tot 10 personen.

Hierbij kan de keus gemaakt worden uit:


Optie 1:

 • Introductie workshop (45 min)
 • Demo sessie op de Joker (15 min)
 • Individueel les op Joker (30 min pp)
 • Individueel plan van aanpak

Optie 2:

 • Introductie workshop (45 min)
 • Demo sessie op de Joker (15 min)
 • Individueel les op Joker (30 min pp)
 • Individueel plan van aanpak
 • Houding en zittraining op eigen paard in groepjes van 2 of 3 personen (45 min per groepje)

Tijdens deze workshop zal ook gebruikt worden gemaakt van Franklin ballen en banden.


Neem contact op voor het maken van een afspraak.

Neem contact voor meer informatie en tarieven

Ervaringen met de Joker

Jarenlang heb ik mij afgevraagd waarom er geen paardensimulatoren bestonden, zodat ruiters zoals ik balans konden ontwikkelen zonder de kwetsbare paardenrug, -hoofd en -mond te belasten. De laatste jaren kwam ik simulatoren tegen op internet maar altijd ver bij mij uit de buurt. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen Yacinta vertelde dat zij er één had gekocht en er les op ging geven. Ik gaf mij meteen op.

We legden mijn eigen zadel op de Joker en ik ging zitten. Ik kreeg meteen les één voor de kiezen: ik zat meer op rechts dan op links en de Joker kantelde onder mijn gewicht. Het werd mij in één keer duidelijk hoeveel mijn eigen paard moet compenseren voor deze onbalans van mij. Als hij niet zou compenseren zouden we vallen. Ik zocht naarstig naar het midden maar mijn correctie was té groot en de Joker kantelde naar links. Na wat puzzelen en instructie van Yacinta kwam ik in het midden uit met een gelijkmatige verdeling van mijn gewicht over de zitbotten en de stijgbeugels. De Joker hield zich rustig. Tijd om te gaan stappen. Ik vond het moeilijk om op mijn eigen paard diep te zitten. Zodra ik bang werd of twijfelde over hoe ik iets deed, kwam ik licht omhoog in het zadel waardoor ik moeite had mijn balans te bewaren en nog onzekerder werd. Yacinta bracht de Joker in beweging en leerde mij de beweging van de Joker zó te volgen dat ik vastgeplakt zat aan mijn zadel. Een andere wens van mij was goed leren licht rijden Ik wist dat ik té hoog uit het zadel kwam op mijn eigen paard, maar kreeg dat niet afgeleerd. Yacinta bracht de Joker in draf en ik was verbijsterd over hoe “echt” het voelde. Met haar geduldige instructies en “hands on” begeleiding kon ik voor het eerst ervaren wat goed licht rijden is. Ik heb meteen nog twee lessen geboekt op de Joker waarbij we nogmaals geoefend hebben met goed gecentreerd zitten, licht rijden en de linker en de rechter galop.

Er bestaan simulatoren die gekoppeld zijn aan een computer, dan krijg je feedback via een beeldscherm. Yacinta’s Joker is niet gekoppeld aan een computer, daar was ik blij mee, want als ik op mijn paard zit ben ik ook niet gekoppeld aan een computer en moet ik het doen met wat ik van het paard via mijn lichaam ervaar. Via mijn lichaam heb ik de feedback van de Joker gevoeld. Het was mij snel duidelijk waar ik uit balans was en welke correcties de balans herstelden.. Dit is meteen opgeslagen in mijn motorisch geheugen.

De eerste echte rijles na de Joker was een mijlpaal. Ik zat dieper in het zadel, kon de bewegingen van mijn paard beter volgen in stap. Lichtrijden was ineens veel makkelijker. Ik wist nu naar welk “gevoel” ik toe wilde werken. Mijn paard werd er ook heel blij van. Hij liep na de les naar Yacinta en gaf een tevreden hinnikje.

Dit zijn volgens mij de voordelen van de Joker:

 • je ontlast paarden
 • de Joker laat je snel en duidelijk voelen waar jouw onbalans zit en welke correctie van jou gepast is en welke niet
 • de Joker schrikt niet, bokt niet en blijft altijd op de hoefslag daardoor kun jij je de hele les richten op wat je wilt leren
 • alle gangen zijn perfect na te bootsen (doorzitten in draf is een aanrader op de Joker)
 • been en teugel hulpen zijn goed na te bootsen, ook het veren in de enkels is goed te voelen of leren
 • je kunt uitgebreid een bepaalde beweging of onbalans analyseren en in stukjes op breken
 • Yacinta staat naast je of schuin achter en helpt met balans en beweging
 • je motorisch geheugen integreert het geleerde meteen en dat komt weer van pas als je echt gaat rijden

Doe jezelf en je paard een plezier zou ik zeggen en neem les op de Joker!

~ Elke Mastwijk