3.4 – Je schouders, tenen en as

Je schouders, tenen en as

Je schouders

Het draaien van je schouders kan je gebruiken om richting aan te geven, zowel op de grond als tijdens het rijden.

Hierbij kan je uiteindelijk op zoek gaan naar het gevoel, dat jouw schouders en de schouders van jouw paard met elkaar corresponderen.

Let er wel op dat als jij met je schouders draait dat de rest van jouw lichaam ook volgt.

Om dit te vergemakkelijken, kan je ook het idee hebben dat je meer vanuit je ribbenkast draait (bij vrouwen, net onder rand van je bh) en dat je schouders volgen.

Ook kan je je schouders gebruiken om jezelf groter of juist kleiner te maken. Waarbij je het groter maken, kan gebruiken, als een “let op” naar je paard toe en je je paard ook meer uit jouw eigen ruimte wilt houden.

Terwijl wanneer je jezelf kleiner maakt, dit vaak voor meer ontspanning zorgt en je je paard juist daarmee uitnodigt naar jou toe te komen.

Ook tijdens het rijden kan je hiervan gebruik maken. Groter maken voor meer energie en aandacht, kleiner maken voor meer ontspanning en rust.

Je tenen

Ook de positie van jouw tenen kan van invloed zijn op je paard.

Op de grond en tijdens het rijden kan het bijdragen aan het geven van richting. Door te wijzen met je tenen welke kant je op wilt.

Ook kunnen je tenen het op de grond je paard blokkeren, wanneer je met je tenen te ver voor hem komt. Of juist voor meer energie zorgen, wanneer je tenen meer achter je paard zijn.

Probeer af en toe een denkbeeldige lijn vanuit je tenen op de grond te zien, om er bewust van te worden waar het je paard beïnvloed. 

Je as

Een hulpmiddel bij het draaien vanuit jouw lichaam kan een denkbeeldige as zijn. Hierbij stel je een lijn door het midden van jouw lichaam voor. Of je mag ook aan een lijn (of zweepje in dit geval) denken wat voor jouw lichaam loopt. Waar het om gaat is, dat je er bewust van wordt dat wanneer je draait vanuit een lichaamsdeel, of de rest dan volgt.

Hierbij kan je dus denken aan draaien vanuit:

  1. Centrum en bekken
  2. Schouders 
  3. Tenen
  4. Blikrichting

Dit kan je ook gebruiken op de grond met je paard.

En ook tijdens het rijden


Opdrachten

  1. Merk je dat je hele lichaam volgt als je vanaf een bepaald punt draait, of volgt maar een deel van je lichaam?
  2. Heb je voorkeur om je draai vanuit een bepaald lichaamsdeel te beginnen?